Heb ik een vergunning nodig voor mijn verkoopactie?

Het houden van een verkoopactie valt bij gemeentes onder de noemer ‘collecteren en venten’. De regelgeving hierover verschilt echter per gemeente. Wij adviseren dan ook om tijdig bij de gemeente na te vragen of u een vergunning nodig heeft voor uw verkoopactie.

Venten versus collecteren

Onder venten wordt verstaan: ‘Het verkopen van goederen of diensten van huis tot huis of op straat, zonder vaste plaats.’ En met collecteren wordt het volgende bedoeld: ‘Een openbare inzameling van geld of goederen of daartoe een intekenlijst aanbieden.’

Vergunning of melding

In veel gemeenten mag je dus niet zomaar langs de deuren om te venten en te collecteren. Daarom zijn in de meeste Algemene Plaatselijke Verordeningen hier regels over opgenomen. Het is daarom verstandig om bij de gemeente te informeren of een vergunning nodig is. Tegenwoordig is deze informatie ook vaak op de website van de gemeente te vinden. Mocht een vergunning of melding verplicht zijn, dan wordt er vaak gekeken of er in dezelfde periode niet al andere acties in dezelfde plaats of wijk worden gehouden en voor welk doel de actie wordt gehouden.

Niet altijd nodig!

In het kader van het verminderen van de regeldruk, besluiten steeds meer gemeenten om het aantal activiteiten waarvoor een vergunning nodig is te verminderen. Zo ook voor venten en collecteren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Gemeente Molenlanden, zoals blijkt uit hun onderstaande websitetekst.

Voorbeeld: Gemeente Molenlanden

In de gemeente Molenlanden heeft u geen collectevergunning / ventvergunning nodig. Er zijn echter wel algemene regels waar u zich aan moet houden:

– de openbare orde of de openbare veiligheid mag niet in gevaar komen;

– het is verboden te collecteren / venten op zondagen, erkende christelijke feestdagen en van maandag t/m zaterdag tussen 21:00 en 09:00 uur.

U hoeft ook geen melding hiervan te doen bij de gemeente.

Verkoopactie binnen familie- en vriendenkring

Voor een verkoopactie binnen de eigen familie- en vriendenkring heeft u geen vergunning nodig. Wilt u dus snel en eenvoudig een verkoopactie organiseren, dan is het aan te raden om dit binnen uw eigen netwerk te doen. Door uw persoonlijke betrokkenheid is succes gegarandeerd!

Heeft u nog vragen? Neem dan even contact met ons op!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.